10:35 10.01.2022

Назарбаєв сам вирішив передати посаду голови Радбезу Казахстану Токаєву

2 хв читати
Назарбаєв сам вирішив передати посаду голови Радбезу Казахстану Токаєву

Колишній глава Казахстану Нурсултан Назарбаєв прийняв рішення передати посаду голови Радбезу Казахстану президентові Касим-Жомарту Токаєву для оперативного реагування на заворушення, повідомив прессекретар Назарбаєва Айдос Укібай.

"Сам прийняв рішення передати посаду голови Ради безпеки президентові, оскільки добре усвідомлював, що заворушення і терор потребували оперативної, жорсткої та безкомпромісної відповіді від керівництва країни", - повідомив Укібай.

За його словами, Назарбаєв і Токаєв завжди були "з одного боку барикад, захищаючи свій народ, країну та майбутнє нації".

"І в ці важкі для всіх нас дні вони знову продемонстрували монолітність державної влади", - зазначив він.

"У ЗМІ та соціальних мережах поширюється велика кількість брехливих чуток і провокаційних записів щодо першого президента. В нинішніх умовах ми розцінюємо таку діяльність як спробу дестабілізації політичної обстановки та підриву конституційних засад держави", - сказав Укібай.

5 січня президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що став головою Ради безпеки республіки. Раніше Радбез країни очолював Нурсултан Назарбаєв.

Тим часом прессекретар президента Токаєва Берік Уалі заявив, що Токаєв є найвищою посадовою особою держави й самостійно приймав рішення під час нещодавніх подій у Казахстані.

"У зв'язку з різними інтерпретаціями в блогосфері останніх рішень і звернень глави держави вважаю за необхідне заявити: Касим-Жомарт Токаєв є найвищою посадовою особою держави, головою Ради безпеки. В цій ролі він самостійно приймає рішення. Так було і в трагічні дні нападу бандитів на Казахстан з метою підриву конституційного ладу. Всі свої звернення до співвітчизників він за традицією писав сам, не вдаючись до підтримки консультантів", - сказав Уалі.

У Жанаозені (місто в Мангістауській області на заході Казахстану) 2 січня розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Ситуація загострилася, і мітинги переросли в масові протести в усій країні з економічними та політичними вимогами. 4 січня в Алмати сталися сутички протестувальників із силовиками.

5 січня уряд Казахстану було відправлено у відставку. До 19 січня на території країни оголосили надзвичайний стан. 6 і 7 січня масові протести та заворушення в низці регіонів Казахстану тривали.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА