19:18 09.01.2022

Українці не постраждали під час масових заходів у Казахстані, посольство надає допомогу тим, хто не може залишити країну

2 хв читати
Українці не постраждали під час масових заходів у Казахстані, посольство надає допомогу тим, хто не може залишити країну

За інформацією Міністерства закордонних справ України, загиблих, постраждалих чи затриманих українців під час масових заходів у Казахстані немає, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Українське посольство надає консульську допомогу громадянам, які через скасовані авіарейси не можуть покинути країну. Наразі найбільша кількість людей в Алмати – 116", - сказав Ніколенко агентству "Інтерфакс-Україна" в неділю.

За його словами, міжнародний аеропорт Алмати призупинив обслуговування цивільних літаків та використовується для військово-транспортної авіації держав-членів ОДКБ.

"Усі застряглі громадяни забезпечені тимчасовим житлом та продуктами харчування. Загроз їх життю чи безпеці немає. Посольство підтримує з усіма пасажирами постійний зв'язок та інформуватиме їх про подальші кроки. За попередньою інформацією, 9 січня планується поновлення регулярних авіарейсів за маршрутом Нур-Султан – Київ", - розповів речник.

Він додав, що МЗС України взаємодіє з урядами іноземних держав, громадяни яких також не можуть залишити територію Казахстану.

"З огляду на тривалу силову операцію та складну ситуацію з безпекою, зокрема в Алмати та Алматинській області, зараз найбезпечнішим варіантом для українців є залишатися у місцях їх тимчасового проживання", - зазначив Ніколенко.

Він зазначив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба доручив дипломатам опрацювати альтернативні шляхи виїзду українських громадян із Казахстану у разі суттєвих затримок поновлення регулярного авіасполучення. До цієї роботи приєдналися усі українські посольства у регіоні.

"Водночас, головною передумовою будь-яких подальших заходів є стабілізація ситуації з безпекою", - наголосив Ніколенко.

2 січня у місті Жанаозен (Мангістауська область на заході Казахстану) розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Вони переросли в масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами.

4 січня в Алмати відбулися зіткнення демонстрантів із силовиками. 5 січня уряд Казахстану був відправлений у відставку. До 19 січня на території країни запровадили надзвичайний стан. 6 і 7 січня заворушення продовжилися, в Алмати та деяких інших містах орудували мародери. До Казахстану було направлено миротворчі сили від Ради колективної безпеки Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА