Події

Суд у справі про теракт біля Палацу спорту в Харкові продовжив арешт обвинувачуваних

Фрунзенський районний суд м. Харкова продовжив на два місяці запобіжний захід обвинувачуваним у справі про теракт, який стався біля Палацу спорту в Харкові 22 лютого 2015 року.

"Суд продовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі прокуратури Харківської області в середу.

Як повідомив представник потерпілих Олег Головков, незважаючи на низку клопотань обвинувачуваних і заяву одного з них про погане самопочуття суду вдалося продовжити вивчення матеріалів провадження.

"Спочатку обвинувачуваний Башликов (Сергій Башликов - ІФ) заявив про відмову від захисника у зв'язку з неузгодженістю лінії захисту. Суд відмовив, оскільки право на вільний вибір захисника обмежений вимогами закону про безоплатну правову допомогу. Після цього обвинувачуваний Дворников (Володимир Дворников - ІФ) заявив відведення колегії суддів, посилаючись на те, що вона не задовольняє його клопотання про надання перекладача. Двоє інших обвинувачуваних теж заявили відвід (С.Башликов навіть двічі). Крім того, Дворников поскаржився на погане самопочуття і попросив викликати "швидку". Незважаючи на все це нам вдалося вивчити сьогодні частину матеріалів справи", - сказав О.Головков агентству "Інтерфакс-Україна".

Наступне засідання призначене на п'ятницю, 23 лютого 2018 року.

Як повідомлялося, 31 січня 2017 року обвинувачуваний у теракті біля Палацу спорту С.Башликов відмовився від адвоката.

"В інших адвокатів (які захищали обвинувачуваних Сергія Башликова та Володимира Дворникова - ІФ) закінчилися повноваження в 2017 р. І щоб не затягувати процес, я уклав угоду іще з двома обвинуваченими, з Дворниковим і Башликовим, але тільки до кінця цього місяця. Сьогодні я був готовий захищати всіх трьох обвинувачуваних, але Башликов відмовився від моєї участі. А оскільки він не має угоди з жодним іншим адвокатом, суд виніс ухвалу, і йому мають призначити безкоштовного адвоката", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат обвинувачуваного Віктора Тетюцького Дмитро Тихоненков.

Представник потерпілих Олег Головков у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що така позиція обвинувачуваного може призвести до нового затягування судового процесу.

"Позиція Башликова може призвести до затягування судового процесу, тому що новому адвокату знадобиться час на ознайомлення з матеріалами справи, на формування правової позиції та узгодження її з підзахисним", - сказав О.Головков.

2 лютого інший обвинувачуваний В.Дворников також попросив призначити йому безкоштовного адвоката.

Раніше засідання у справі вже неодноразово переносили через скарги одного з обвинувачених на погане самопочуття. У зв'язку з цим 18 жовтня 2017 р. прокуратура заявила клопотання про проведення судово-медичної експертизи стосовно цього обвинуваченого, щоб, зокрема, встановити, чи дозволяє його стан здоров'я брати участь у судових засіданнях.

28 грудня 2017 р. результати цієї судово-медичної експертизи було оприлюднено в суді. Згідно з нею, він "має певне захворювання, але спеціалізованого лікування він не потребує і може лікуватися в умовах СІЗО".

24 січня 2018 року, вперше за більше ніж 4 місяці, суд продовжив розгляд матеріалів провадження і вивчив один том доказів.

Як повідомлялося, 22 лютого 2015 року поблизу Палацу спорту в Харкові під час формування колони для проведення ходи з нагоди річниці перемоги Революції гідності стався вибух. Унаслідок теракту загинули двоє людей (зокрема один із координаторів місцевого Євромайдану Ігор Толмачов), були поранені 11 осіб. Згодом ще двоє померли в лікарні.

За фактом вибуху до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено інформацію про порушення кримінальної справи за ст. 258 Кримінального кодексу України (теракт).

26 лютого 2015 року в рамках антитерористичних заходів співробітники Служби безпеки України затримали трьох жителів області за підозрою в скоєнні теракту 22 лютого. Всім трьом оголошено підозру за ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

22 квітня 2015 року обвинувальний акт було направлено до Фрунзенського райсуду Харкова.

22 лютого 2017 року прокурор Харківської області Юрій Данильченко заявив, що обвинувачувані та їхні захисники використовують усі можливості, щоб затягти судовий процес. Він також наголосив, що "судовий процес завершено на 90%".

21 квітня 2017 року суд вирішив не продовжувати слухання у справі після зміни в складі колегії суддів, а почати розглядати її заново, оскільки на цьому наполягав один з обвинувачуваних.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ