11:53 13.01.2022

Кабмін обмежив націнку на вермішель лише українського виробництва

2 хв читати
Кабмін обмежив націнку на вермішель лише українського виробництва

Кабінет Міністрів України 12 січня додав до списку харчових продуктів із максимальною 10-відсотковою роздрібною націнкою борошно пшеничне вищого гатунку та макаронні вироби (вермішель) виключно вітчизняного виробництва, випливає з тексту постанови на сайті уряду.

Згідно з постановою, актуальний список продуктів з обмеженою максимальною націнкою передбачає хліб житньо-пшеничний, батон, крупу гречану, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого гатунку, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), соняшникову олію, яйця курячі категорії С1, птицю (тушку курячу), масло вершкове жирністю 72,5% та макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель із борошна пшеничного вищого гатунку).

Отже, націнка на імпортоване в Україну пшеничне борошно вищого ґатунку та макаронні вироби з борошна пшеничного вищого ґатунку не підлягає державному регулюванню.

Щодо продуктів із затвердженого списку максимальна роздрібна націнка встановлюється на рівні не більше ніж 10% від оптово-відпускної ціни з урахуванням рекламних, маркетингових, логістичних послуг, послуг із підготовки, обробки, упакування та інших послуг, пов'язаних із реалізацією кінцевого споживача.

Згідно з даними узагальненої статистики на сайті Державної митної служби (ДМС), Україна у 2021 році наростила експорт макаронних виробів у доларовому еквіваленті на третину порівняно з 2020 роком – із $54,2 млн до $72,3 млн, тоді як їх імпорт зріс на 17,9% - із $50,0 млн до $58,9 млн. Відповідно, позитивне сальдо торгівлі макаронними виробами для України минулого року становило $13,3 млн (зростання у 3,2 разу до 2020 року).

Як повідомлялося, Кабмін постановою №1432 від 30 грудня 2021 року вніс батон і соняшникову олію до списку харчових продуктів, подорожчання яких суб'єкти господарювання, що їх реалізують, мають декларувати заздалегідь, а також заборонив встановлювати націнку на хліб житньо-пшеничний і батон понад 10%.

Уряд також постановою №1 від 12 січня розширив цей список вищезазначеними дев'ятьма видами харчових продуктів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА