10:10 04.04.2024

Атаку на "Київстар" здійснили хакери російського ГРУ, матеріали буде передано в Гаагу - СБУ

2 хв читати
Атаку на "Київстар" здійснили хакери російського ГРУ, матеріали буде передано в Гаагу - СБУ

Кіберфахівці та слідчі Служби безпеки України (СБУ) ідентифікували хакерів Головного розвідувального управління Генерального штабу РФ, які здійснили атаку на одного з українських національних операторів мобільного зв'язку – "Київстар", і збирають на них доказову базу.

Як повідомляється на сайті СБУ в четвер, після всіх експертиз й оголошення підозр матеріали цього розслідування буде передано до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Наразі українська спецслужба встановила, що атаку на "Київстар" реалізувало хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російського ГРУ. СБУ здійснює низку експертиз і направила запити на отримання додаткової інформації від міжнародних партнерів.

"Відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, а й щонайменше керівник військової частини та керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність", - зазначив начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Він наголосив, що у світі налічується лише три кейси, коли оголошували підозри хакерам за кібератаки на інфраструктуру. Причому один із них - якраз результат СБУ.

Вітюк також розповів, що загалом під час повномасштабної війни СБУ щорічно блокує по 4,5 тис. кібератак.

Як повідомлялося, після збою рано-вранці 12 грудня 2023 року, спричиненого масштабною кібератакою, "Київстар" почав відновлювати послуги голосового зв'язку ввечері 13 грудня. Через добу в окремих регіонах країни знову запрацював мобільний інтернет від компанії, а про його повне відновлення загалом компанія повідомила ввечері 15 грудня. Про відновлення основних послуг, включно із смс і мобільним інтернетом у роумінгу, компанія повідомила 20 грудня.

Президент компанії Олександр Комаров повідомив, що хакерська атака призвела до руйнування приблизно 40% інфраструктури оператора, що й спричинило масштабний збій у роботі. "У них було дві цілі. Одна фундаментальна - зруйнувати інфраструктуру, яку тільки можна, і посіяти такий собі хаос. Руйнування інфраструктури вийшло приблизно на 40%: був дуже сильно зруйнований віртуальний прошарок мережі", - сказав він.

Пізніше в СБУ повідомили, що за атакою стоїть хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російської військової розвідки. Спецслужба розслідує справу масштабного злому "Київстару" за кількома статтями Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Федоров виступив на підтримку бронювання для Glovo, Visa, Favbet Tech та інших компаній IT-сектору

Резиденти "Дія.City" закликали зберегти бронювання працівників технологічних компаній

Міноборони України запускає мобільний застосунок "Резерв+" для військовозобов'язаних, призовників і резервістів

"Vodafone Україна" інвестує 10 млрд грн протягом двох років

Київ і Cisco підписали меморандум про партнерство, спрямований на розвиток цифрової інфраструктури та кібербезпеки

Мінцифри розробило стратегію розвитку телекомунікацій до 2030 року

В Україні пошкоджено чверть мереж фіксованого зв'язку і понад 4 тис. базових станцій мобільного зв'язку - Федоров

УЗ запустила оновлений сайт для купівлі залізничних квитків

ПриватБанк і Visa запустили цифрову оплату в приміському транспорті Київщини

"Нова пошта" відкрила перші два відділення у Великій Британії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА